čtvrtek, prosince 16, 2004

Kolo versus běh

Běhám už skoro tři měsíce a snad si mohu dovolit napsat první srovnání na téma kolo versus běh. Obě tyto aerobní aktivity jsou často ty hlavní, které jsou terčem pokušení typického aerobního tragéda. Jak známo, na kole už jezdím déle (a kolo určitě zůstane mým hlavním sportem), zatímco v běhání jsem čiročirým začátečníkem. Navíc se přiznávám a v tomto blogu se i opakuji, že běhání jsem odjakživa nesnášel. Mé maratonské martýrium je hlavně k tomu, abych svůj odpor proti běhání prolomil a běhání se stalo mým doplňkovým sportem. Uvidíme... Přesto zkusím rozdíly popsat objektivně, ne ve prospěch kola.

Zde je tedy mé první srovnání kola a běhu, jejich výhod i nevýhod, jak je očima běhacího začátečníka vidím. (Modře jsem si dovolil zvýraznit výhody kola, zeleně pak výhody ve prospěch běhu.)

Jízdou na kole vydáváte řádově více energie než běháním. Vysvětlím, co tím míním, neboť to považuji za naprosto zásadní výhodu kola, hlavně pro aerobní tragédy, kteří chtějí něco natrénovat. Nejen aerobní tragéd, ale i poměrně slušný běžec běhá zhruba hodinu, maximálně řekněme dvě hodiny. Na kole možná jedete v maličko nižší intenzitě, ale většinou podstatně déle. To samo o sobě znamená značně vyšší spotřebu zrádných kalorií. Pro informaci - teď si myslím, že se s běháním až tak neflákám (dávky můžu zvýšit tak maximálně dvakrát, když předpokládám, že budu třeba běhat ~200km měsíčně) a spálím při sto km měsíčně cca 15 tisíc kcal. Přitom průměrný cyklistický měsíc v mojí sezóně aerobního tragéda znamená od 35 tisíc do 60 tisíc kcal měsíčně. Z toho jednoznačně vyplývá, že na kole se výrazně lépe hubne a zlepšuje aerobní výkon, kdo má o to zájem.

Výše uvedená záležitost ale s sebou přináší jednu výhodu z hlediska běhu, a to že běháte menší časový úsek, takže se dá běhat prakticky vždy, v mém případě zejména ráno a večer. Pokud není od kuropění nebo do pozdního večera vidět, kolo v tomto ohledu nemá šanci. Pro nás pracující má tato věc cenu zlata, stejně jako fakt, že běhat se dá snáze a bezpečněji ve tmě, než jezdit po nocích na kole.

Podle mého je nesporné, že u běhu hrozí vyšší nebezpečí zranění než při jízdě na kole (nemám na mysli zranění díky pádu). Důkazem jsou bývalí vrcholoví sportovci (atleti, košíkáři, volejbalisté apod.), kteří až na vyjímky po skončení kariéry běhat nemohou, neboť jejich klouby a podobné věci jsou ve značně žalostném stavu. Fakt ale je, že vím o běžcích v pokročilém věku, kteří zmrzačeni nejsou. Asi zde prostě platí pravidlo té správné míry a naslouchání svému tělu.

Na druhou stranu u kola hrozí větší nebezpečí zranění díky pádu nebo jako důsledek toho, že vás sestřelí nějaký magor v autě. U běhu je toto nebezpečí hodně omezené.

Důležitá věc. Na běhání je dobré to, že samotné vyběhnutí vyžaduje téměř nulový čas na přípravu na rozdíl od kola. Kolu přece jen musíte věnovat nějaký čas. Údržba, příprava kola, flašek atd. může spotřebovat nepříjemný čas, a to je zejména v pracovním týdnu často kritická věc.

Běhat se dá opravdu všude, neb si prakticky stačí vzít s sebou pouze boty. Když pojedete s dětmi a s manželkou k tchyni nebo do podobných atraktivních destinací, dovedně schováte boty a pak snadno frnknete, zatímco montování kola na střechu plus nakládání všech cyklistických propriet zcela jistě způsobí výrazně vyšší úroveň nevole.

Kolo je výrazně lepší sport co se týče party. Běžci tolik party jako kolaři netvoří, to je prostě fakt. Jsou to dost často samotáři, skupinky běžců jsou (běžci, sorry) ojedinělé. Na kole se naopak party tvoří, a navíc je daleko lepší jezdit ve skupině. Dokonce by se dalo říci, že kolo je i rodinný sport. Nutit výše uvedené děti s manželkou běhat a navíc pohromadě je prakticky nerealizovatelné, vzít je na výlet na kole může naopak vyústit v kladné body.

Určitě mne ještě napadne pár dalších rozdílů, jako že kolo je na rozdíl od běhu téměř ideálním sportem pro rehabilitaci, ale to si nechám na později, neboť už mi dochází můza a čas ;) Kdo chcete, poraďte ;))

5 Comments:

At 4:31 odp., Blogger zed said...

No mas pravdu , jeste jedna vec, osobne se mi spatne jezdi na kole kdyz prsi.O behu to ale rici nemohu.Tam mne to prave pokud neprsi huste taha ven.
Zdenek

 
At 7:11 odp., Anonymous Anonymní said...

Pro me ma velky vyznam,ze pri behu se se citim fantasticky asi uz tak po 15 min,kdyz organismus zacina hezky makat a vyplavuji se tam vselijake latky ktere mi vhani usmev do tvare..ale na kole musim travit mnohem vice casu abych dosahl kyzeneho uspokojeni.A jsme zase u toho CASU.takze pro me vytezi beh - nekdy i o pulnoci:)

 
At 2:00 odp., Anonymous Anonymní said...

1 hlavni rozdil beh VS kolo: po kole sezerete sand pul kila cukru a kdyz ne je z vas troska

 
At 12:58 odp., Anonymous Anonymní said...

Jelikož jezdím na kole déle než běhám, tak mě hlavně zarazilo, že se pro svalstvo jedná o zcela jiný pohyb, takže mi jsou najeté km na kole u běhu k ničemu a je třeba začít úplně od nuly. Jinak kolo mě baví více především díky přírodě a poznávání nových tras, ale je zase pravda, že se jedná o hodně dražší sport, což jsem teď poznal při nákupu nového kola a cyklistických treter.

 
At 7:15 dop., Blogger Tynka_125 said...

Pro mě je lepší jezdit na kole než běhat, protože mám problémy s kolenem. Snažíme se s přítelem jezdit každý víkend. Vloni na jaře koupil nosič kol , takže si ve čtvrtek večer najdeme nějaké pěkné místo, v pátek po práci tam dojedeme a jezdíme na kole po okolí :-) .

 

Okomentovat

<< Home